Conservation Architects logo

Looking to the Future, Caring for the Past

St Mary & St Nicholas, Littlemore - Grade II*

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

4637990128
press to zoom
4637990132
press to zoom
4637990113
press to zoom
4637990112
press to zoom
4637990129
press to zoom
4637990119
press to zoom
4637990122
press to zoom
4637990131
press to zoom
4637990121
press to zoom
4637990114
press to zoom
4637990123
press to zoom
4637990124
press to zoom
4637990120
press to zoom
4637990128
press to zoom
4637990132
press to zoom
4637990113
press to zoom
4637990112
press to zoom
4637990128
press to zoom
4637990132
press to zoom
4637990113
press to zoom
4637990112
press to zoom
4637990129
press to zoom
4637990119
press to zoom
4637990122
press to zoom
4637990131
press to zoom
4637990121
press to zoom
4637990114
press to zoom
4637990123
press to zoom
4637990124
press to zoom
4637990120
press to zoom
4637990128
press to zoom
4637990132
press to zoom
4637990113
press to zoom
4637990112
press to zoom
4637990117

The nave before work began

4637990115

The nave after completion of the project

The church wanted to create a flexible, well-equipped space to serve their local community. This was achieved through a re-ordering of the interior of the building while the exterior remained unaltered to create the new Newman Meeting Space.


An organ gallery was created at the west end of the church allowing space below for a well-equipped kitchen, DDA toilet with baby changing facilities, lobby area and storage. The organ was re-located on the gallery with additional space for musicians and choir.


A new stone floor with an underfloor heating system was laid in the nave, and the pews were replaced with flexible seating. The floor levels were rectified with the use of a shallow incline between the nave and the chancel to allow easy access. New lighting was installed to create a light, welcoming space, and the whole area was redecorated. The tower room (previously two vestry rooms) was re-modelled to create a meeting room with level access.


In addition to the alterations, repair work was carried out to some of the external stonework and the reredos was restored.

© Conservation Architects LLP 2021